keskiviikko 21. elokuuta 2013

Vepekokeet!

Nonni! Nyt ne on ohi! Meidän ekat oikeat vepekokeet! Viime viikonloppuna, 17. ja 18. päivä, startattiin molempina päivinä Simon vepekokeessa alokasluokassa. Tuomareina oli Jan Simolin ja Tarmo Sipola. Kokeen järjesti Suomen Newfoudlandinkoirayhdistys Ry.

Möllivepessähän me käytiin harjottelemassa kisatunnelmia jo muutama viikko sitten ja ne meni OIKEIN hienosti! Sieltä mulla on tähän muutama kuvakin laittaa, mutta oikeista kisoista en oo saanu mistään kuvia. En oikein tiedä ottiko kukaan ees. Saatte siis ihailla möllikuvia! :) Möllikisoista saatiin pisteitä 65/100 ja tehtiin ALO3-tulos. :D Oikeasti me varmaan ei ois saatu paljo mitään pisteitä, mutta se olikin möllivepe ja se tuomarointi siellä ei oo niin nöpönuukaa. Mulla kyllä oli aivan supermukavaa siellä! Ja jännittiki aivan kamalasti! Mutta ai että oli kiva ilta!
Kuvissa laittelin sitten muiden naamat piiloon. Oman naamani jätin näkysälle.


Uinti meni tosi nappiin Hilmalla. 25/25 pistettä! Hieno Himma!

Ensimmäinen liike, uinti.
© Kaisa Mattila

Toinen liike, esineen vienti, meni sekin aika hienosti! Tosin oikeissa kisoissa koiraa ei saa lähettää vedestä! Ja nolla pistettä me saatiin möllissäkin tästä! Mutta ensimmäistä kertaa ikinä Hilma otti esineen suuhun ja ui se suussa venettä kohti. Tosin, se putosi suupielestä puolivälissä matkaa. Mutta ei se haittaa! Lähetys oli vaan ehkä hieman haastava, nimittäin Hilma lähti ensin uimaan ilman damia. Dami jäi veteen ja tuomari kysy minulta että yllätkö siihen damiin. Sanoi myös että jos yllät niin ota se dami ja komenna koira takasin. Minä tomerana kainaloita myöten vedessä vastaan että yllän toki. Ja niinhän minä luulin. Sitten se mutapohja petti sandaalin alla ja tsuidaduida osaan mä uida. Sain kuitenkin damin ja sain komennettua koiran takas ja esineen sille suuhun ja sain lähetettyä sen veneellekin! 

"Yllän yllän."
© Kaisa Mattila

Tsuidaduida osaaksä uida? Pysyksä pinnalla? Napa kiven päällä plumpsis!
© Kaisa Mattila


SE VIE!!!
© Kaisa Mattila

Kolmas liike, veneen nouto meni hienosti ja varmasti Hilmalla! Siitä saatiin 18/25 pistettä. Väääähän avustin Hilmaa perssiistä tuuppaamalla muistaakseni. :) Niinhän ei sais oikeassa kokeessa tehdä. Koiraan ei saa koskea enää sen jälkeen kun ajanotto on alkanut. Jos koskee koiraan niin muistaakseni se liike hylätään kokonaan.

Sieltä se tulee, varmasti.
© Kaisa Mattila

Ja rantaan asti!
© Kaisa Mattila


Ja neljäs liike, hukkuvan pelastaminen, meni myös todella hienosti! 22/25 pistettä! :) Pisteitä meni ylimääräisistä käskyistä ja saatoin minä vissiin tuupata koiraa tässäkin liikkeessä persuksille. En muista enää niin tarkasti. :)

Hieno pelastajakoira! :)
© Kaisa Mattila


Sitten kisatunnelmiin:
Lauantaiaamuna mua jännitti niin maan *piip*. Kaikenlisäksi aamuhan oli aika sukkela, nimittäin mun herätyskello ei soinu. Illalla laitoin puhelimen laturiin ja herätykset ennen seitsemää ja aamulla heräsin tosi tyytyväisenä ja mietin että ompa ihme ettei väsytä. No ei kai se väsytä kun kello on jumalauta puoli yhdeksän ja puhelin on kiinni! Eipä olla varmaan koskaan suoritettu niin tehokasta pikalähtöä mitä lauantaiaamuna. Hilmakin oli aiiiivan pihalla ku lumiukko että mihin helkkariin tässä on kiire. Lopulta me päästiin kohtuu ajoissa lähtemään ja ehdittiin kisapaikalle puoli yhdeksitoista. Tosin, Mies sai ajaa nilkka suorana koko matkan.
Perillä siinä sitten rokotustodistuksen ja rekkarin kanssa ostamaan kilpailukirjaa ja tarkistuttamaan koiran mikrosirua. Se olikin mulle ihan uus juttu, että koiralta tarkistetaan mikrosiru siellä kisapaikalla jos se ei aiemmin oo kisannu eikä sillä oo kilpailukirjaa. Kuulemma siks, ettei kisaa naapurin koiralla ;)

Kisat alko klo 11 ja sitä ennen tuomari piti puhuttelun kaikille. Ja siinä vaiheessa mulla alko jännittää ihan sikana. Vaikka tuomari kerto kaikki säännöt ja sano että aina saa kysyä ja että otetaan rennosti ja vietetään kiva päivä ja lässytilää ja mua NIIIIIIIIIIN jännitti! Tosin, mää kyllä hirveästi tykkäsin tuomareista. Molemmat tosi kivoja! Me kisattiin numerolla 8.

Tässä vaiheessa ilma ei ollut todellakaan mikään paras mahdollinen. Tuuli oli aivan järkyttävä! Me ei koskaan olla edes treenattu sellasessa aallokossa! Ja eipä se tyyntymisen merkkejä näyttänytkään. Sadetta vaan haki. Ja iltapäivällä se sitten jo satoikin viimeisten liikkeiden aikana. Mua vähän hirvitti laittaa koiraa sellaseen aallokkoon vaan ei kai se auta. Kyllä mää toisaalta tiesin senkin, että Hilma ei niin sokeasti lähde suorittamaan liikettä jos se itse on sitä mieltä että ei jaksa uida aallokossa tai ei uskalla lähtä. Hilmassa on sellasta harkitsevaisuutta, ei se aina tee mitä sen käsketään tehdä ;)

Ensimmäinen liike, uinti, oli meillä niin sanotusti "varma" liike. Ja niin se oli nytkin. Mies meni veneeseen pitämään Hilmaa ja minä jäin rannalle ohjaamaan. Vene soudettiin 50 metrin päähän. Mulla polvet löi loukkua kun tuomari kysy "Oletko valmis?" Ääni täristen mää vastasin että "Valmis." Sitten tuomari sanoi "Käsky" ja ajanotto lähti siitä. Minä huusin "Hilma tänne!" Ja Mies päästi irti koirasta ja Hilmahan ui niin reippaasti Mamman luokse! Täydet 25 pistettä! :) Ai että olin ylpeä! Hieno Himma! Aallot pärski naamalle ja koira vaan ui!

Toinen liike oli esineen vienti. Ja sitähän me juurikaan ei oo opeteltu. Ja siitä me otettiinkin ihan pyöreät nolla pistettä.

Kolmas liike, veneen nouto, meni aivan hyvin! Sillon ilma oli jo suoraan sanottuna surkea. Tuuli aivan kamalasti ja aallot oli jo isoja. Minä menin veneeseen ja Mies jäi ohjaamaan rannalle. Vene soudettiin 30 metrin päähän ja Mies lähetti koiran rannalta. Ja niin se vain Hilma urheasti tuli veneelle, otti köyden ja käänty rantaan! Siinä vaiheessa sitten kun ois venettä pitäny vetää, ei siinä aallokossa pienen koiran voimat riittäneet viemään venettä maaltolppien väliin vaan 6 metriä sen ohi! Tuli meillä 6 ylimääräistä käskyäkin koska piti tsempata koiraa! Eli 12 pistettä menetettiin ja meille jäi saldoksi 13 pistettä kun 25 ois maksimi.  Ja mää olin todella tyytyväinen!

Sitten alkoki vihmomaan jossain vaiheessa sitä vettä taivaalta ihan urakalla. Neljäs liike, hukkuvan pelastaminen, on meillä sellanen minkä Hilma osaa. Mutta ei ole harjoteltu niin paljon kuin esimerkiksi veneen noutoa. Mua vähän jännitti että lähteekö Hilma hakemaan hukkuvaa sellasesta aallokosta. Eihän se lähtenyt. Rannalta katso ja uikutti hukkuvan perään. :) Siitä otettiin nolla pistettä koska lähtöaika 30 sekuntia ei riittäny. Eikä sekään harmittanu sen enempää. Koira teki omien voimavarojen mukaan sen minkä jaksoi ja osasi!

Eli kisojen ensimmäisen päivän saldoksi jäi 38/100 pistettä ja sijoituksena alokasluokassa 5/7. :) Saatiin ruusukkeet ja pari puruluuta ja sellanen ihana kuolapyyhe jossa on nöffibrodeeraus.

Sunnuntaina kisat alko jo klo 9 ja porukka oli melko väsyneen näköistä aamutuimaan vaan kyllähän se tunnelma alko piristymään. Itelläkin oli aamulla sellanen olo että, ei hiisi, miten tästä päivästä selviää. Edellinen päivä oli kuitenkin mennyt ihan tärinöissä jännittäessä ja paikatkin oli jumissa sen takia.

Ensimmäinen liike meni sunnuntaina yhtä hienosti kuin lauantaina. Uinnista otettiin taas täydet 25 pistettä. Ja esineen vientikin meni ihan samalla kaavalla kuin edellisenä päivänä, pyöreä 0. :D

Veneen noudosta täräytettiin sitten piste enemmän kuin edellisenä päivänä, 14 pistettä! Eli oltiin jo tavotteessa! Sunnuntain tavoitteena meillä oli saada enemmän pisteitä kuin lauantaina. Nyt niitä oli jo yksi piste enemmän ja vielä yksi liike on jäljelläkin! Pisteitä menetettiin kolmesta ylimääräisestä käskystä ja maalilinjan ohi mentiin 8 metriä. Mutta olin todella tyytyväinen Hilman suoritukseen. Mua nimittäin vähän jännitti että lähteekö se edes hakemaan venettä sen edellisen päivän kelin takia. Se lauantain aallokko ja surkea keli ei kuitenkaan vaikuttanu Hilmaan ilmeisesti millään tavalla vaan ihan luottavaisesti se lähti uudestaan hakemaan venettä. Vaikka sunnuntainakin tuuli aika kovasti, ei kuitenkaan niin kovasti kuin lauantaina.

Sittenpä se jännitys alkoikin tiivistymään. Vuorossa oli hukkuvan pelastaminen. Ja tällä kertaa Hilma lähti rannasta! Ui hienosti hukkuvalle! Ja toi sen rantaan! Jihuuuu! Aivan loistava suoritus! Pisteitä meille jäi 8! Maalilinjan ohi mentiin ja käskyjä tuli aivan mahottomasti liikaa. :D Esimerkkinä tämä miehen "HIENO TYTTÖ HYVÄ!" Joka oli siis kolme käskyä. :D Mutta ei se haittannu oikeasti mitään vaikka niitä käskyjä menikin, tärkeintä oli että koira suoritti liikkeen! :) Ai että mää olin ylpeä! Niin ylpeä!

Lopulliseksi pistemääräksi muodostu 47 pistettä ja sijotuksena oltiin alokasluokassa 7/8.  Viikonloppu kokonaisuudessaan oli aivan mainio kokemus! Nyt on hyvä mieli, kun tälle kesää on kisakausi avattu. Kesä on treenattu ja koira on kehittyny ja itse myös. Nyt ensikesänä voi hyvillä mielin ilmoittautua kisoihin Hilman kanssa ja tietää, että kyllä se osaa! Voi treenata hieman rennommalla otteella eikä tarvii stressata. Nyt mää tiedän että mun koira OSAA. :)

Ois mulla teille sellanen pieni uutinenkin.... mutta taidanpa jättää seuraavaan kertaan! ;) Hihhii!

-Sna, joka on vieläkin ihan mielissään vepekisoista!

1 kommentti:

  1. Ekassa kuvassa näyttää ihan siltä että karhu sieltä veneestä hyppää!

    VastaaPoista